Webdesigner Magazine

Sinds deze maand is er een nieuw magazine op de markt: WEBDESIGNER. Een blad vol informatie en tutorials voor webdesigners van elk niveau ... Als webdesigner was ik blij verrast, want aan een dergelijk blad had ik wel behoefte en miste ik eigenlijk wel op de Nederlandse computerbladen-markt. Ik heb het dus gekocht en eens doorgebladerd.


Active Image

http://www.webdesignermagazine.nl

Een eerste indruk

Wat mij het eerst opviel was de nogal schreeuwerige layout. Er komt veel op je af met de gekozen lettertypes, afbeeldingen en opmaak. In sommige gevallen te druk voor mij en ik denk dat misschien niet voldoende is nagegaan hoe het is voor een (nieuwe) lezer om het blad te lezen.

De artikelen spraken mij op het eerste gezicht wel aan: Flash, Photoshop en Dreamweaver staan volop in de aandacht (Is Adobe soms sponsor van het blad?), maar ook Ecommerce, galleries, en een blik in de nabije toekomst van het web en dus het webdesign in web 2.0 en zelfs al 3.0.

Ook krijgen specifieke websites aandacht en worden zij besproken op hun ontwerp, de CSS. De keuze voor deze sites is me niet direct duidelijk. Ook Microsoft krijgt aandacht: Popfly --- ik had er nog nooit van gehoord.

Ik voelde me oud en had het gevoel ernstig achter te lopen Smile (wat best klopt hoor, ik ben niet zo'n trendvolger, laat staan trendsetter, en heb gewoon niet genoeg tijd om alles te kunnen volgen).

 

Een tweede indruk

Ik ben iemand die een tijdschrift graag meeneemt naar de slaapkamer om daar voor het slapen gaan eens lekker te lezen.

Dat bleek met dit magazine niet goed te lukken. De gekozen opmaak maakt het lezen soms niet erg makkelijk bij een bedlampje. Zo is gekozen de source-code voor actionscript voorbeelden en dergelijke te printen met kleine dunne witte letters, opgelicht met een rode of groene markeerstift. Dat is echt heel naar om te lezen. Ik moest me enorm concentreren om naar de inhoud van de code te gaan en niet constant afgeleid te worden door de markeerstift. Overigens heb ik hetzelfde probleem als ik gewoon aan mijn werktafel zit met goed licht, dus nee, voor mij is de opmaak echt storend om aan de inhoud toe te komen.

Wat mij betreft blijft de markeerstift achterwege in volgende uitgaven. Maar het mag allemaal wel wat rustiger wat mij betreft.

Qua inhoud voegt het wel veel toe aan mijn kennis op internetgebied. Al is het misschien wat beperkt. Ik mis in dit eerste item iets over CMS (content management systemen). Het lijkt zich vooral te richten op de jonge dynamische individuele mens... en niet op het bedrijfsleven waar de behoeften vaak erg anders liggen in wat er getoond wordt op een website, en niet te vergeten hoe het getoond wordt.

 

Aan de slag

Ik wilde wel eens een tutorial gaan uitproberen. Ik koos voor het online reisverslag. Hierbij wordt een koppeling gelegd met een online wereldkaart, waarbij je als een soort weblog op deze kaart een reisverslag kunt schrijven.

Ik wilde niet de code doorgronden maar wel begrijpen hoe de verschillende technologieen samenwerken en tot mooie nieuwe resultaten leiden..

De kaart wordt binnengehaald in Flash via een API van Yahoo Maps.

In het magazine wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet maken, maar op de CDrom wordt een voorbeeld bijgevoegd waarin al deze stappen al verwerkt zijn. Dus de CDrom in mijn laptop gedaan en de tutorial gestart.
Ik stuitte direct op en technisch probleem: mijn flash-settings. voor de goede orde: ik gebruik de laatste versie van Firefox en Flashplayer 9.0.47. Er werd geklaagd over toegang, die ik via mijn settings moest regelen. (ik word soms zo moe van al die beveiligingen, die zijn in mijn  ogen soms overgeautomatiseerd...maar goed)
Ik voegde de Yahoo-locatie toe en voor de zekerheid ook de locatie van het SWF bestand.
het mocht niet baten allemaal.
Dus maar een andere flash-player gedownload, maar uiteindelijk met hetzelfde probleem.
dan haak ik al behoorlijk af, na een uur stoeien en nog steeds niks gezien te hebben.
Nu heb ik ook Irfanview op mijn pc, en die kan ook SWF weergeven. En jawel: die heeft niet de ingebouwde beveiliging zoals de flashplayer die heeft en ik kreeg via het flashprogramma verbinding met de Yahoo map. leuk !
Een reisverslag toevoegen op een locatie lukte nog niet overigens... ik kon alleen de letter q intikken in flash en verder helemaal niks...
dat is weer jammer.

Dus: einddoel werd niet behaald helaas.

Ik zal het later nog eens bekijken... misschien ben ik wel iets te ongeduldig en verwacht ik te veel van de software op de meegeleverde schijf.
 

Voorlopig eindoordeel

Ondanks de kritiek die ik heb op het blad (vooral qua layout) ben ik wel erg blij ermee en zie ik het als verrijking van het aanbod. Het is voor mij vooral van belang te weten wat er zich allemaal voordoet op internetgebied. Ik lees nu dingen die ik anders niet te weten zou komen. Ik hoef niet alles te doorgronden en uit te proberen. Als ik maar een beetje weet wat er allemaal bestaat en waar het naar toe gaat met nieuwe ontwikkelingen.

Ik zal het blad zeker een paar keer gaan kopen en lezen.


oordeel: 7

 

ps. jammer dat domein www.webdesigner.nl niet bij dit magazine hoort ... het domein is wel in het bezit van iemand, maar wordt verder niet gebruikt. En tip wellicht ?