Logitech IO digitale pen
 

Ik zocht naar een manier om al lezende in boeken en tijdschtiften aantekeningen te kunnen maken in Word. Mijn mobiele telefoon die best heel uitgebreid is (een Sony Ericksson K750i) schoot te kort. Dus op zoek naar een PDA. Zonder TomTom en dat soort gedoe, want ik gebruik echt liever de kaart en het stratenboek :)

Active Image

  

Ik naar Officecentre, en gevraagd om wat demonstraties van PDA's , IPAQ's . Vooral betreffende Word Mobile. Want dat is wat ik nodig had.

Nou... daar hoef je zo'n duur ding dus niet voor aan te schaffen. Heel erg onhandig... schrijven en overtikken op een PC gaat sneller. Opmerkelijk trouwens ook hoe weinig die verkopers weten van wat ze verkopen. Maar dat is weer en heel ander onderwerp. Ik besloot geen PDA aan te schaffen. Dan toch maar met de laptop op schoot om aantekeningen te maken, hoewel ik dat maar niks vind.

Ik ging nog wat verder snuffelen, gewoon kijken wat er allemaal op de markt is ... kom ik iets tegen waarvan ik denk: hé dat is misschien wat ik zoek: een digitale pen en digitaal papier. Ik had er wel eens van gehoord maar het nog nooit gezien of nader onderzocht. Helaas was er geen voorbeeld in de vitrine, dus ik moest het doen met de beschrijving op de verpakking :

Active Image

 

in enkele seconden van papier naar pc 

1. Schrijf met de pen - de io2 Digitale Pen legt alles vast wat u op het digitale notitieblok schrijft.

2. Synchroniseer - Zet uw pen in de houder

3. Klaar 

a. Converteer uw handgeschreven aantekeningen naar tekst

b. bewaar en zoek uw aantekeningen

c. maak Word documenten, emails en meer met uw aantekeningen

 

WOW!!

ik was zeer nieuwsgierig geworden... dit leek precies te zijn wat ik zocht. Lekker in mijn luie stoel lezen, opschrijfblokje erbij, schrijven als met een gewone balpen, en zonder te hoeven overtikken mijn aantekeningen converteren naar een Word document, dus met handschriftherkenning...

Ik weer een verkoper erbij gehaald. Gevraagd of hij me wat meer wilde vertellen. Grappig... dan gaan ze dus voorlezen wat op de doos staat :) stelletje dozen...  Hij zei: u moet wel dichtbij uw pc zitten, anders bereikt de tekst uw pc niet... Ik hem uitleggen dat de tekst opgeslagen wordt in het geheugen van de pen en dat er op het moment van schrijven helemaal geen pc in de buurt hoeft te zijn. Oh ja zei hij, ik was in de war met de Wacom tablet.... (die ik ook heb, maar dan om te tekenen voor mijn Flash animaties). Ik vroeg hem ook nog hoe zo'n digitaal notitieblok eruit zag, want de verpakking liet deze niet zien. Ik las wel achterop de doos dat de pen zo'n 40 pagina's kon opslaan. Dus ik vroeg of het een soort whiteboard was dat je daarna weer kon uitvegen en opnieuw gebruiken. Hij ging het even vragen en kwam terug: inderdaad, het notitieblok is eindeloos lang te gebruiken !  Vreemd, want je schrijft met inkt. Dus ik vroeg: moet je er dan een vel papier tussen leggen of zo? Ja hij dacht van wel...

 HAHA

niet dus... maar dat geeft niet. Je schrijft op speciaal papier met hele kleine pixels over het hele blad. Maar het is wel papier en je schrijft met gewone inkt, dus uitvegen kan niet. De pixels gebruikt de pen tijdens het schrijven om op te slaan wat je schijft en waar je het schrijft op het papier. Er zit een heel kein cameraatje ingebouwd in de pen. Je moet papier dus telkens opnieuw aanschaffen. In Nederland zijn twee formaten digitaal papier te koop: A4 en A5. Ongeveer 10 euro per 128 pagina's. Best te doen vind ik..

Ik besloot de gok te wagen en kocht de digitale pen voor € 99, -- ex btw.

 Active Image

Thuis meteen uitgeprobeerd... Het  duurde even voor de Logitech IO software de pen herkende (eerst steeds de melding: er is geen pen, --- en dus kon ik het geheugen van de pen niet overbrengen naar mijn pc) maar opnieuw de pc opstarten bleek te helpen.
 

het resultaat was verbluffend: mijn handschrift werd bijna foutloos herkend !! paar kleine dingetjes die ik best begrijp. Als een ander mijn tekst gelezen zou hebben zou ie ook niet precies geweten hebben wat er stond. Maar wat zo mooi is: je kunt de software leren wat je bedoeld met jouw manier van schrijven....

je kunt de software trainen om jouw handschrift te leren kennen ... knap.... (dit stuk heb ik nog niet uitgeprobeerd). 

 

Eindoordeel : het is helemaal de moeite waard deze gadget aan te schaffen als u net als ik behoefte heeft om digitaal aantekeningen te kunnen maken en die later over te zetten op uw pc en verder te verwerken. 
Cijfer: 9 
 

www.logitech.com 

 

Hieronder een citaat van de site van Logitech: 

Elimineer overtypen, ga direct van inkt naar de software en toepassingen die u het meest gebruikt, en maak een reservekopie van handgeschreven documenten en haal ze in een oogwenk op — het is allemaal mogelijk met de Logitech® io2 Digital Pen.

Doe meer met pen en papier dan ooit tevoren! Met de nieuwe ioTag™-functie van de Logitech io2 Digital Pen kunt u direct actie ondernemen met uw aantekeningen. U kunt e-mails, afspraken en taken direct vanaf papier synchroniseren.

Elimineer overtypen en beperk de tijd die u kwijt bent aan papierwerk! Ga direct van inkt naar de software en toepassingen die u het meest gebruikt. Maak van handgeschreven documenten een back-up op uw pc en haal ze snel op. Het is allemaal mogelijk met de Logitech io2 Digital Pen. De io2-pen past als een eersteklas pen in uw hand, zodat u comfortabel kunt schrijven. Maak aantekeningen of schetsen in inkt op het slimme papier. Een minuscule camera legt uw werk vast en kan per keer tot 40 pagina's opslaan. Intelligent energiebeheer maximaliseert elke batterijoplading.

 • Profiteer van een volledige oplossing! De io2 Digital Pen bevat alles wat u nodig hebt; een digitale pen, een reishouder, slim papier, inktvullingen en handschriftherkenningssoftware die al in de pen geïntegreerd is.

 • Ga meteen aan het werk en benut Microsoft® Outlook en Lotus® Notes optimaal. Met de nieuwe ioTag-functie kunt u handgeschreven of getypte tekst rechtstreeks in Microsoft Outlook en Lotus Notes integreren. De tekst wordt in de toepassing geopend, zodat u deze direct kunt bewerken, opslaan of verzenden. Er zijn ook uitbreidingsproducten en -services beschikbaar om uw ervaring met digitaal schrijven te verbeteren.

 • Zet handgeschreven tekst om naar digitale tekst. In de io2 Digital Pen is software geïntegreerd die uw handschrift leert om aantekeningen in digitale tekst om te zetten. Deze tekst kan vervolgens in elke toepassing bewerkt en gebruikt worden, net alsof u de tekst direct via het toetsenbord hebt ingevoerd.

 • Exporteer graphics naar de populairste indelingen. Gebruik tekeningen en graphics gemakkelijk in vrijwel elke toepassing. U kunt afbeeldingen tot 300 dpi in de meestgebruikte grafische indelingen exporteren, zoals BMP, JPEG, PNG, JIF, TIFF en EMF.

 • Zoek en organiseer bestanden. De Logitech io2-software helpt u inhoud te vinden die u hebt geschreven. Typ een woord in de zoekfunctie van de io-software om een lijst op te roepen met elk handgeschreven bestand waarin dat woord voorkomt. U zult uw nooit meer aantekeningen kwijt zijn! De io2 Digital Pen werkt bovendien met Google Desktop Search!

 

De pen wordt precies zo gebruikt als een balpen. U activeert de pen door de dop te verwijderen en deactiveert hem door de dop er weer op te zetten. Verder hoeft u niets te doen. Schrijf uw informatie gewoon op zoals u dat met pen en papier zou doen. De io-pen kan tot 40 pagina's per keer in zijn geheugen bewaren. Wanneer u met de pen schrijft, zorgt een minuscule camera met een optische sensor ervoor dat uw werk vastgelegd wordt en de bewegingen van de pen geregistreerd worden, terwijl een processor uw woorden en afbeeldingen digitaliseert. Nadat de pen in de houder gezet is, wordt al uw informatie naar uw pc of een netwerkserver overgebracht.

Specificaties

 • Gegevensinterface: USB
 • Bandbreedte van gegevensinterface:
 • Gebruikersinterface:
  • Batterijstatus: 1 green & 1 red LED
  • Geheugenstatus: 1 green & 1 red LED
  • Functie voor vibratiefeedback
 • Pennenstreekgeheugen: 856 Kbytes
 • Batterijtype: oplaadbare lithiumionbatterij
 • Batterij-autonomie, continu gebruik: 3 hrs
 • Batterij-autonomie, standby-modus: 20 hrs
 • Batterij-autonomie, dop erop: 280 days
 • Behoud van geheugengegevens: 5 jaar/flash-geheugen
 • Gewicht van pen met dop: 37 g
 • Lengte met dop: 156 mm